A lakástüzek fő okozói

Fontos a gondosság és a megelőzés!Általában elég egy apróság ahhoz, hogy nagy baj történjen, ezért is célszerű mindig figyelni, ha olyan eszközt használunk, amely használatához elektromosság vagy nyílt láng szükséges. Ha a lakásunkban tűz keletkezik, az az anyagi károk mellett még akkor is jelentős traumát okoz, ha sikerül megfékezni.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a lakástüzek legfőbb okait:

Konyha és kémény

Elsősorban a konyha és a kazán-kémény kettőse jelenti a legnagyobb veszélyt. A kémények rendszeres takarítása kiemelkedően fontos, hiszen a kéménykürtőben a lerakódott korom és kátrány szikra vagy láng hatására begyulladhat. Ilyenkor a kéményben a hőmérséklet pár perc alatt 1000 °C fölé szökhet. Sajnos jó néhány riasztást kapnak a tűzoltók az ilyen jellegű lakástüzek miatt. A fűtési szezonban nagy veszélyt jelentenek a kandallókból, kályhákból kipattanó szikrák is.

A konyhában elég egy zárlat valamelyik elektromos eszköznél, egy rossz mozdulat a forró olajjal történő sütésnél, vagy a nyílt láng mellett hagyott konyharuha, és meg is van a baj. Ezek mellett a gyertyák, mécsesek használata, illetve a dohányzás okoz a legtöbb esetben lakástüzet. 

Elektromos lakástüzek

Az elektromos lakástüzek alapvetően kétféle okból keletkeznek: vagy az elektromos berendezés hibásodik meg, vagy a villamoshálózat hibája miatt keletkezik a tűz. Ez utóbbi eredhet a vezetékek elavultságából, vagy a szakszerűtlen kivitelezésből is. Gyakori, hogy a több évtizedes elektromos hálózat egyszerűen nem bírja el a mai háztartásokban használatos nagy számú és nagy teljesítményű háztartási gép terhelését.

Megelőzés

A tűzvédelem szempontjából célszerű a nagy teljesítményű elektromos háztartási eszközöket szakemberrel beköttetni és rendszeresen karbantartani. Jó, ha tisztában vagyunk otthonunk elektromos hálózatának állapotával, és amennyiben szükséges, orvosoljuk a meglévő hibákat.

A kellő odafigyelés és az eszközök megfelelő használata mellett fontos a megfelelő felkészülés is egy esetleges tűz gyors megfékezésére. Célszerű a lakás kialakításánál, vagy átalakításánál pénzt és energiát fektetni füstérzékelők beszerelésére, de egy poroltó készülék is sokat segíthet, ha időben észleljük a bajt. 

Amennyiben elmegyünk otthonról, mindenképp áramtalanítsuk az eszközöket. Ne feledkezzünk meg az akkumulátoros töltőkről, melyek hőt termelnek áramfelvétel közben, még akkor is, amikor nincs hozzájuk csatlakoztatva fogyasztó.

Egy lakásbiztosítás ugyan nem segít kivédeni a lakástüzet, de nagy segítséget tud nyújtani a váratlan helyzet okozta kiadások fedezésében. Fontos, hogy minden ingóságunkat, értékünket felmérjük és biztosítsuk.

Ebben segít az Eurorisk lakásbiztosítás online kalkulátora:

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/lakasbiztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft