A nagy gyerekülés kérdés…

Amire szintén fontos figyelni!Egy kisbaba érkezése sok mindent megváltoztat a családban, a szülőkben pedig kérdések milliói merülnek fel. A legtöbben szeretnének mindenről tökéletesen gondoskodni, ami teljesen érthető. Fontos, hogy egy témát körültekintően járjunk körbe, informálódjuk és tájékozódjunk. Ilyen a gyerekülések választásának nagy kérdése, amiről sok helyen olvashatunk az interneten.

Mi a fontos? És miért?

Természetesen a gyermek biztonsága az elsődleges, tehát olyan típust kell választani, amely az életkorának és a súlyának teljes mértékben megfelel. Az adatok rendszerint fel vannak tüntetve az ülésen típustól függően eltérő módon, de öt fő kategóriába sorolhatók az ECE osztályozás szerint: 

0. csoport: 0-10 kg közötti babák részére, ami korban 0- 9 hónapos piciket jelent

0+ csoport: 0-13 kg közötti babák, azaz 18 hónapos picik részére

I. csoport: 9 -18 kg közötti, vagyis 9 hónap és 4 év közötti gyerekek számára

II. csoport: 15- 25 kg közötti, korban 3 - 6 év közötti gyerekek részére

III. csoport: 22 - 26 kg közötti gyerekek, tehát korban 5 - 12 év közötti gyerekek részére

Az I. csoport esetében a rögzítés Isofix rendszerrel van megoldva. A II. és III. csoport esetében az ülésnek nincs saját biztonsági öve, az autó ülésének saját biztonsági övét kell használni. 

Mit jelent az Isofix?

A korszerű autók kialakítása biztosítja az Isofix rögzítési lehetőséget. Ez tulajdonképpen a gyerekülés alján kialakított vázrendszer, ami az ülés és a háttámla közötti résbe becsúsztatva az autó vázához, karosszériájához stabilan rögzíti a gyermekülést. Újszülötteknek szánt hordozható gyerekülések esetében találkozhatunk még egy speciális lábbal is, ami az autó padlójához rögzíthető (tehát szintén közvetlenül az autó alvázához, ami az autó legstabilabb része). Ez megakadályozza a gyerekülés mozgását bármilyen irányban.

Mikor és hogyan kell bekötni a gyermeket?

A kisebb korosztály esetében úgynevezett ötpontos biztonsági övvel kell bekötni a gyermekeket, ez a hordozó vagy gyermekülés saját övét jelenti, két rögzítési pont a vállaknál, kettő a csípőnél és egy a lábak között található, az övek a hasnál lévő középső csatban találkoznak. Fontos, hogy a kicsik bármilyen hevesen is tiltakoznak, ne tudjanak semmiképpen sem kibújni az övből. Célszerű tehát kellően szorosra meghúzni az övet, de kb. egy tenyérnyi helyet is hagyni, hogy ne váljon kényelmetlenné az utazás. A nagyobb gyermekek esetében az autó saját biztonsági övét használjuk. Ha szükséges használjunk ülésmagasítót, fontos, hogy az öv pontosan a gyermek vállán haladjon keresztül.

Javasoljuk elolvasni a gyerekülések töréstesztjeit is, az olcsóbb ülések közel sem annyira megbízhatóak, mint drágább társaik.

Legyen előrelátó! Amennyire csak lehet, előzze meg a balesetek kialakulását és díjkalkulátorunk használatával kössön balesetbiztosítást önmagára és családtagjaira is:

Balesetbiztosítás (eurorisk.hu)

 

Balesetmentes közlekedést kíván az Eurorisk csapata!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft