Autósok és motorosok az utakon – az együttélés szabályai

Mindig kössön kötelező biztosítást!A tavaszi-nyári szezonban, ha közlekedésbiztonságról van szó, mindenképp említést érdemel az autósok és motorosok egymáshoz fűződő, nem éppen problémamentes kapcsolata. Hazánkban sajnos még továbbra sincs jelen teljes mértékben az a közlekedési kultúra, amely elengedhetetlenül szükséges az autósok és motorosok biztonságos együttműködéséhez.

Az utat versenypályának tekintő közlekedőknek, a kezdő, tapasztalatlan, ugyanakkor vakmerő motorosoknak köszönhetően az autós társadalom egy része még mindig negatívan ítéli meg a motorral közlekedőket. Sajnos ez jócskán kihat a többségben lévő, tapasztalt, másokra is figyelő, az utakat biztonságosan szelő motorosokra is.

Az egyes autósokra jellemző “én vagyok az erősebb” hozzáállás sem segít ezen az állapoton. A motorosok indokolatlan leszorítása, felesleges veszélyeztetése a két keréken közlekedők helyzetét nehezíti meg nagy mértékben .

Hogy ez a felállás ne egyfajta harcként, hanem a két tábor megfelelő együttműködéseként jelenjen meg az utakon, fontos, hogy egyenrangú félnek tekintsék egymást, és tisztában legyenek azzal, mire kell figyelni, mindezt egy kicsit a másik oldal szemszögéből tekintve.

A motorosok részéről:

  • Lényeges a sebességhatárok mindenkori betartása, különösen fontos ez az autópályákon, illetve a szerpentines útszakaszokon.

  • Érdemes fokozottan ügyelni a manőverekre, előzésre, kanyarodásra, a nagyobb oldaltávolság tartására. Valószínűleg kevésbé ijed meg az autós a mellette elhaladó motorostól, ha látja, hogy az nem húzódik rá túlzottan.

  • A téli, néhány hónapos kihagyás után nemcsak a motornak, de a gazdájának is megfelelően felkészült állapotban kell újra birtokba venni az utakat.

  • Nagyon lényeges, hogy a motorosok tisztában legyenek az autósok helyzetével: fontos tudni, hogy az autós nehezebben észlel egy motort, főleg, ha az gyorsan halad vagy a holttérbe kerül, és nehezebben is tud reagálni a motorosok hirtelen manővereire.

Az autósok részéről: 

  • Számítsanak a motorral közlekedőkre - főleg a nyári időszakban, a nagyobb motoros túrák idején.

  • Saját érdekükben is fontos az éberség, a kellő odafigyelés, a visszapillantó tükör használata, különösen a holttér figyelembevétele.

  • Bosszankodás helyett az előzékenységre helyezzék a hangsúlyt. Nagy sebesség mellett a felindulásból egy kicsit félrerántott kormány is könnyen életeket veszélyeztethet, az együttműködés és a segítség viszont életeket menthet.

  • Ami a városi közlekedést illeti, jó tudni, hogy a KRESZ szabályai szerint a motorosok közlekedhetnek a buszsávokban, és a piros lámpánál előre gurulhatnak a kocsisorok között, emiatt nem érdemes mérgelődni. A motorosoktól természetesen elvárás, hogy ezt kellő körültekintéssel tegyék.

A kölcsönös együttműködés mindannyiunk érdeke, hiszen bármerre is járunk, és bármilyen járművel is tesszük meg az utat, a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban hazaérjen. 

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás motorkerékpárokra is! Használja kalkulátorunkat, és válassza ki az Önnek megfelelőt!

https://www.eurorisk.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

Eurorisk, egész évben az Ön biztonságáért!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft