Forgalomból ideiglenesen kivont gépjármű – Mi lesz így a biztosítás sorsa?

Mindig kössön kötelező biztosítást!2024. január 12., péntek

Számos ok lehet, amiért a gépjármű üzembentartója úgy dönt, hogy egy időre kivonja a forgalomból a járművét. Ilyen ok például, ha tudja, hogy egy ideig nem lesz használatban az autó, ha tartós szervizelésre van szükség, vagy ha csak szezonálisan, például kizárólag nyáron kívánja használni azt. A forgalomból való kivonást a hatóságok is kezdeményezhetik, ha például egy közúti ellenőrzés során súlyos műszaki alkalmatlanságot vagy szabálytalanságot állapítanak meg. Mi a kivonás menete, s mi lesz így a biztosítás(ok) sorsa?

A kivonás menete

A forgalomból való ideiglenes kivonást személyesen bármelyik kormányablakban, okmányirodában, vagy online, Ügyfélkapun keresztül kezdeményezheted, ennek az eljárásnak azonban díja van. Szükséges hozzá a gépjármű törzskönyve, forgalmi engedélye, a rendszámtábla, valamint esetlegesen a bontási átvételt igazoló irat. Legfeljebb 6 hónapra kérheted a kivonást, s ha ez az idő letelik, és nem nyilatkozol másképp, akkor a gépjárművet automatikusan újra forgalomba helyezik. Amennyiben több időre szeretnéd kivonni az autód, azt fél év után újra kérvényezned kell. Ha a kivonás időtartama meghaladja az egy évet, a biztosító érdekmúlással megszünteti a kötelező biztosítást. Fontos, hogy az ideiglenes kivonás ideje alatt tilos a járművel közúti forgalomban részt venni.

Lejárt rendszámtábla

Ha autódat hivatalosan kivonod a forgalomból, a rendszámtáblát vissza kell adnod a közlekedési hatóságnak.

Befizetett biztosítási díjak

Kivonás esetén a biztosítótársaságok a kötelező biztosítás befizetett díját a kivonás időpontjától arányosan visszaadják az ügyfél részére.

Mi történik a biztosításokkal?

A forgalomból történő ideiglenes kivonás egyik előnye, hogy mentesülhetünk a kötelező biztosítás és a súlyadó megfizetése alól.  Ennél valamivel egyszerűbb a helyzet a casco biztosítás esetében. Ezt ugyanis nem lehet szüneteltetni, csak felmondani: mivel a casco biztosítás olyan károkra is fedezetet nyújt, ami állás közben is érheti az autót (például jégkár, lopáskár), ezért ekkor sem árt, ha biztosítva van. Ezért alaposan fontoljuk meg a casco biztosítás felmondását!

És ha lejárt az egy év?

Mint fentebb írtuk, ez esetben a biztosító megszünteti a kötelező biztosítást. Ha továbbra sem helyezed vissza forgalomba az autót, akkor nem szükséges új kötelező biztosítást kötni, amennyiben igen, akkor a forgalomba helyezés napjától természetesen ez ismét szükséges! Sajnos a korábban megszerzett bonus fokozat 2 év után elévül, vagyis ha az autóra ennél hosszabb idő után kötsz új biztosítást, akkor a bonus fokozatod újra A0 lesz.

Ha ismét használni szeretnéd a gépjárművet

Ha vissza szeretnéd helyezni a forgalomba gépjárműved, akkor ezt kérvényezned kell (online vagy személyesen bármelyik kormányablakban). Ezután következik a kötelező biztosítás rendezése. Ha a forgalomból történő kivonás egy évnél rövidebb ideig tartott, csupán jelezned kell a biztosítónak, hogy a szüneteltetett szerződésedet a visszahelyezés napjával újra aktiválják. Ha a kivonás időtartama meghaladta az egy évet, új szerződést kell kötnöd (online is lehetséges).

Mielőtt gépjárművedet kivonnád a forgalomból, egyeztess velünk, s mi ismertetjük a feltételeket és a szükséges teendőket a biztosításokkal kapcsolatban. Forgalomba helyezés esetén – amíg nincs kötelező biztosításod –, nem indulhatsz útnak az autóval, így az okmányirodai ügyintézés előtt keress meg minket a KGFB-kötéssel kapcsolatban!

https://www.eurorisk.hu/biztositasok/kotelezo-biztositas

Call Center: 06 1 585 8888 • E-mail: info@eurorisk.hu



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft