Kátyúba hajtottam, megsérült az autóm, mit tegyek?

Mindig kössön kötelező biztosítást!2024. február 4., vasárnap

A kátyúk sok gépjármű-tulajdonosnak okoznak kellemetlenséget, különösen a téli időszakban. Ha kátyúba hajtunk, az a legjobb esetben csak az abroncsban tesz kárt, de bizonyos esetekben akár a felni és a futómű javítása is indokolt lehet, ami jelentős költséget jelent. Éppen ezért érdemes bebiztosítani járművünket kátyúkárok esetére a kötelező biztosítás mellé választható kiegészítő fedezettel. Hogyan köthető ez a biztosítás, és mit kell tennünk kár esetén? Cikkünkből kiderül.

Miért érdemes a kátyúkár-biztosítást kötni?

A kátyúkat lehet kerülgetni, de akadhat olyan forgalmi helyzet, amikor a veszélyeztetés elkerülésének érdekében inkább belehajtunk a gödörbe. Szerencsére ma már egyre több biztosító kínál a kátyúkárra kiegészítő biztosítást. Ezek a casco-hoz vagy a kötelező biztosításhoz köthető kiegészítő biztosítások, pár ezer forintos éves díjért. Casco mellett is érdemes külön gondoskodni ilyen védelemről, mivel egy kátyúkár csak kirívó esetben ugrik 100 ezer forint fölé, legtöbbször tehát a casco önrészének mértékén belül marad. Emiatt ezekben az esetekben nem a casco, hanem a kátyúkár-biztosítás nyújthat gyakorlati védelmet.

 

Hová fordulhatunk, ha az utak állapotából eredő sérülés éri gépjárművünket?

A kátyúkárért az út fenntartója a felelős. Ez lakott területen a helyi önkormányzat, lakott területen kívül pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A budapesti úthibák okozta károkat a budapestkozut.hu oldalon lehet bejelenteni (személyesen vagy e-mailben), a bizonyítás terhe azonban a károsulté, azaz minden kétséget kizáróan bizonyítanunk kell, hogy az autó sérülése adott helyen, adott időben és úgy következett be, ahogy mi azt bejelentjük.

 

Mi szükséges egy kátyúkár megfelelő bejelentéséhez?

  • Készítsünk minél több fényképet, hogy a sérülés és a helyszín is jól beazonosítható legyen (lehetőség szerint látszódjon a fotókon a rendszám is).

  • Pontosan írjuk le, hol, mikor, mi történt.

  • Hívjunk tanút és csatoljuk a nyilatkozatát is a többi dokumentumokhoz.

  • Rendőrségi helyszínelés esetén csatoljuk a rendőrségi jegyzőkönyvet is.

  • A javíttatást, a biztosítói kárfelmérést alátámasztó számlákat, valamint a gépjármű forgalmi engedélyének másolatát ne felejtsük el mellékelni!

A benyújtott adatok alapján az illetékesek nyilvántartásba veszik a káreseményt, egyúttal kitöltenek egy kátyúkár bejelentőlapot.

 

Mikor nincs esély a kár megtérítésére?

  • Hiába okoz sérülést a kátyú, ha megszegtük a szabályokat. Ha például az út kezelője táblával megfelelő módon előre jelezte, hogy kátyús útszakasz következik, akkor hiába a kártérítési igény, kártérítésre nem számíthatunk.

  • Akkor sem jogos a kárigényünk, ha nem tartottuk be az előírt sebesség-határokat. Ha bizonyítható a gyorshajtás – márpedig a sérülés mértékéből és nagyságából a szakértő meg tudja állapítani a feltételezhető sebességet – akkor nem jár kártérítés.

 

Kátyúkár-biztosítást kötni sosem késő. Évi párezer forintos költséggel jár, és sok bosszúság megspórolható általa. A biztosítás megkötése előtt tájékozódjon az adott konstrukció feltételeiről – használja online biztosítási kalkulátorunkat bizalommal!

https://www.eurorisk.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online

Balesetmentes közlekedést kíván az Eurorisk csapata!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft