Nyári tippek nyaralótulajdonosoknak

Fontos az értékeink megfelelő biztosítása!Az otthonbiztosítás témájú cikkek a hétvégi házakra, nyaralókra vonatkozóan általában abban adnak tanácsot, hogyan gondoskodjunk ezen ingatlanok biztonságáról az őszi-téli hónapokban. Mi most azt vizsgáljuk meg, milyen szempontokat kell szem előtt tartani, ha a nyári időszakban aktívan használjuk a nyaralónkat, és szeretnénk azt biztonságban tudni.

Nyaralótulajdonosként változatos módon használhatjuk a hétvégi házat: vannak családok, akik egész nyárra „leköltöznek”, mások kisebb-nagyobb megszakításokkal néhány napot, egy-egy hétvégét vagy hetet töltenek a nyaralóban. A home office-ban dolgozók szintén szívesen részesítik előnyben az „iroda” ezen változatát. Ennek megfelelően kinek-kinek a saját igénye szerint érdemes az ingatlan biztosításáról gondoskodnia.

Miért érdemes biztosítást kötni a nyaralóra?

  • Itt is bekövetkezhetnek ugyanazok a káresemények, mint az állandó otthonunkban: a betöréses lopástól kezdve a viharok okozta károkon át a csőtörésig.

  • Mivel nyáron több időt töltünk itt, nagyobb az olyan károk valószínűsége, mint pl. a betört ablak, eldugult csővezeték, tűzkár stb.

  • A megszokott értékeink, használati tárgyaink itt is velünk vannak (laptop, telefon, ékszerek), melyek növelik a nyaralóban lévő ingóságok értékét.

  • Előkerülnek a korábban gondosan elzárt kerti bútorok, fűnyíró, sövényvágó, kerti grill, sporteszközök (kerékpár, sup, gumicsónak, kajak, kenu, horgászfelszerelés), melyek potenciális áldozataivá válhatnak a kertbe „betévedő” kéretlen vendégeknek.

  • A baleset- és felelősségbiztosítás révén magunkat és családunkat is biztosíthatjuk, illetve lehetőség van az általunk okozott károk megtérítésére is.

A biztosítás megkötésén túl hogyan tudjuk biztonságban a nyaralót és az ingóságainkat?

  • Ha lehetőségünk van rá, gondoskodjunk a betörés elleni védelemről biztonsági nyílászárókkal, mozgásérzékelő kerti lámpákkal, kül- és beltéri kamerákkal, távfelügyeleti rendszerhez kötött riasztóval.

  • Ne hagyjuk szem előtt az értéktárgyakat akkor sem, ha csak a strandra vagy egy rövidebb kirándulásra megyünk, és természetesen akkor sem, ha több napra vagy hétre hagyjuk hátra a víkendházat.

  • Ahogy otthon, itt is érdemes felkészülni a nyáron bármikor és bárhol lecsapó viharokra, figyelni az időjárás előrejelzéseket, és megtenni az óvintézkedéseket: biztonságba helyezni a kerti bútorokat, szerszámokat, sporteszközöket, becsukni a nyílászárókat.

  • Működjünk együtt a szomszédokkal, a kölcsönös egymásra figyelés fokozza a biztonságot.

Mire érdemes figyelni a biztosítás megkötésénél?

  • A legtöbb biztosítótársaság lakásbiztosítása nyaralóra is megköthető, de a szerződéskötéskor jelezni kell, hogy az ingatlan nem állandóan lakott.

  • Gondoljuk át, mennyi időt töltünk a nyaralóban, milyen tevékenységeket folytatunk a nyár folyamán, illetve milyen ingóságainkat, értéktárgyainkat szeretnénk biztosítani, és ezek tudatában kössük meg a szerződést, válasszunk kiegészítő fedezeteket.

  • Tisztázzuk, milyen vagyonvédelmi feltételeket ír elő a szerződés, és milyen összeghatárig terjed  a biztosítás, a kártérítési limit ugyanis az ingatlan védelmi szintjétől is függhet.

  • A nyaralókra kötött biztosítás díja általában némileg magasabb az állandóan lakott épületek díjánál. Mindenképpen érdemes mérlegelni a döntést az esetleges károk összege és a biztosítási díj tükrében.

Akár nagy értékű nyaralóról van szó, akár egy egyszerű faházról, egy körültekintően kiválasztott lakásbiztosítási konstrukcióval sokat tehetünk azért, hogy a nyári pihenés vagy az aktív kikapcsolódás alatt is biztonságban tudjuk ingatlanunkat, értékeinket.

 

Kalkulátorunk segítségével egyszerűen és gyorsan kiválasztható az Ön számára legmegfelelőbb lakásbiztosítás:

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas

Eurorisk, egész évben az Ön biztonságáért!



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft