Okos otthonok és amit tudni érdemes róluk

Védje otthonát megfelelő biztosítással!Manapság rettentő népszerű és kelendő minden olyan eszköz, amelyet az okos jelzővel láttak el: okos telefon, okos tévé, okos óra, stb. Ezek az eszközök valóban megkönnyítik hétköznapi életünket, legyen szó a kommunikációról, információszerzésről, fényképezésről. De mit is jelent az okos otthon kifejezés pontosan? Ennek jártunk utána.

Az okos otthon, vagy más néven okos ház lényege, a saját kényelmünkön túl, hogy otthonunkat maximális biztonságban tudhassuk. Ha például égve hagytunk egy lámpát, két kattintással tudjuk ellenőrizni, adott esetben lekapcsolni, vagy ha viharos az idő, a redőnyöket automatizáltan le tudjuk engedni úgy, hogy akár kilométerekre tartózkodunk az otthonunktól. Az okos eszközök térhódításának köszönhetően az utóbbi években egyre több új márka és egyre több új eszköz jelent meg az okos otthonok piacán. Számos cég specializálódott erre a területre, mind más és más szempontokat tartva szem előtt. Vannak rendszerek, amelyekkel a lakás hőmérséklete szabályozható, vagy a fürdővíz hőmérséklete állítható be, de akár a riasztót is tudjuk be- illetve kikapcsolni igényünk szerint, más rendszerek a kertben, teraszon lévő árnyékolókat, fűnyíró eszközöket és öntözőberendezéseket működtetik.

 Mi szükséges mindehhez?

Mindenekelőtt alapos tervezés, meglévő házaknál szükséges lehet átalakítás, valamint megfelelő kivitelezés és rendszerprogramozás. Azzal is tisztában kell lenni, hogy az ilyen komplex és érzékeny okos otthon rendszerek folyamatos karbantartást igényelnek, azaz fontos, hogy a későbbiekben felmerülő költségekkel is kalkuláljunk! Ha valaki hosszú távra tervez, érdemes teljeskörűen felmérnie a lakás felépítését, és már a kivitelezés során beépíteni a szükséges érzékelőket, kapcsolókat, kamerákat.

Milyen okos rendszerekről beszélhetünk?

Egy okos otthon rendszerre Ma már rá lehet kötni a család biztonságát szolgáló szén-monoxid-, illetve füstjelzőt, az okos világítást, amely időkapcsolóval vagy mozgásérzékelő funkcióval ellátott is lehet, vagyis magától lekapcsol, ha kisétálunk a szobából, sőt, akár a hangulatunkhoz illő világítást is tud nyújtani. Ezek a rendszerek a telefonon is képesek  jelezni, ha valamilyen rendellenesség lép fel, így további biztonságot jelenthetnek számunkra. A riasztó egyetlen gombnyomásra tud élesedni, ha pedig audio-élményt szeretnénk, a kedvenc zenénk szólalhat meg abban a helyiségben, amelyben épp tartózkodunk. Amennyiben háztartási gépeket kötünk a rendszerre, úgy előmelegítve várhat bennünket a sütő, ha hazaérünk, vagy beprogramozható a mosógép, illetve a szárítógép, hogy épp akkor végezzen, amikor megérkezünk.

Számtalan előnye van az okos otthonoknak, mind a kényelmet, a praktikumot, illetve a luxus érzését kínálva. Fontos azonban, hogy ezt csak egy jó otthonbiztosítás mellett érdemes kialakítani.

Online biztosítás kalkulátorunk segít megtalálni a legjobb konstrukciókat, használja bátran:

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft